Köszöntő

Köszöntjük a Környezetmérnöki Szak honlapján!

Az alábbiakban rövid ismertetőt olvashat képzésünkről és hagyományairól.

Sopronban, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karán eddig 16 okleveles környezetmérnöki és 6 BSc szakos környezetmérnöki évfolyam szerzett oklevelet.

 

A soproni környezetvédelmi felsőoktatás előzményei:
1971: az Erdőmérnöki Karon megindul a környezetvédelem oktatása önálló tárgy keretében
1975: tájrendező és környezetvédelmi szakmérnök képzés indul
1986: megalakul a Környezetvédelmi Tanszék
1993: elindul az ötéves környezetmérnök képzés
1993: a környezetmérnöki mellett a természetvédelmi szakmérnök képzés is elindul
1998: megalakul a Környezettudományi Intézet
1999: elindul a Környezettudományi PhD - képzés
2002: környezettudományi szak indítása
2003: környezetirányítási szakértő szakirányú továbbképzés indítása

 

A soproni képzés biztosítja, hogy a minden környezetmérnöki szakon kötelezően megszerzendő ismereteken túl a területfejlesztés és a területrendezés környezetgondos megvalósítása, a természeti környezet megőrzése és fejlesztése területén szerezzenek elmélyültebb ismereteket a hallgatók, s végzettségük megszerzését követően hozzáértő szakemberként környezeti hatástanulmányok kivitelezését vezessék.


Az alapképzési (BSc) szak elvégzését követően ugyanitt, Sopronban lehetőség nyílik a tanulmányok folytatására a környezetmérnöki, illetve a mérnök-tanári mesterképzési (MSc) szakokon, de –levelező képzés formájában– többféle szakirányú (környezetvédelmi, környezetirányítási, természetmegőrzési) továbbképzési szak is elvégezhető. Legkiválóbb hallgatóink –a mesterképzési szak elvégzését követően– a Környezettudományi Doktori Iskolánkban szerezhetnek tudományos fokozatot.


A több mint 200 éve alapított intézményünk az utóbbi öt évben a huszonegyedik század követelményeinek megfelelő új infrastruktúrát alakított ki: új előadótermek, kollégiumok, diákhotel, kutatóbázisok, korszerű laboratóriumok épültek. A szabadidő hasznos és egészséges eltöltéséhez a Fertő-tavi vízitelep, számos sportkör, fedett uszoda, a nagycenki lovastelep áll a hallgatók rendelkezésére. Mindemellett az ősi diákváros, Sopron kulturális értékei és programjai, csodálatos környezete, valamint az innen alig fél óra alatt elérhető ausztriai látványosságok és programok sora teszi vonzóvá és emlékezetessé a soproni diákéveket.


Forrás: KFI